De titel

“Liesbreukchirurgie; Lichtenstein in een ander perspectief” is het proefschrift dat Baukje schreef tijdens haar opleiding tot chirurg. Halverwege de vorige eeuw ontstond er een kentering in de behandeling van liesbreuken. Waar eerder de breukpoort middels hechtingen werd gesloten werd in de jaren ’50 de breukpoort bedekt met een kunststof mat. Deze nieuwe techniek werd de “spanningsloze mat” techniek genoemd. Wanneer men de breukpoort primair hecht wordt dit onder spanning verricht. Er is een kans van 50% dat de hechtingen door de spanning uitscheuren en dat de liesbreuk weer terugkomt. Met het gebruik van een mat die de breukpoort bedekt werd het recidiefpercentage dramatisch teruggebracht naar minder dan 5%. De Amerikaanse chirurg die de techniek met de kunststof mat populariseerde heet Irving Lichtenstein en leefde van 1920-2000. Deze operatie wordt daarom de “Lichtenstein” techniek genoemd. In de jaren ’80 ontstond er een tweede kentering in de liesbreukchirurgie. De liesbreukoperatie werd middels een kijkoperatie uitgevoerd. Bij deze techniek wordt er ook gebruik gemaakt van een kunststof mat. Echter deze mat wordt nu ingebracht met een kijkoperatie en wordt in tegenstelling tot de Lichtenstein-techniek, aan de achterwand van de buikwand gepositioneerd; “Lichtenstein in een ander perspectief”.

Een tijdgenoot van Irving Lichtenstein was Roy Lichtenstein, de Amerikaanse kunstenaar die leefde van 1923-1997. Roy Lichtenstein legde zich toe op de zogenaamde “popart”. Hij maakte striptekeningen met dikke zwarte lijnen en met name primaire kleuren. Baukje wilde de wetenschappelijke conclusies van haar proefschrift begrijpelijk maken voor iedereen. Omdat één van Baukjes andere interesses moderne kunst is, was het een voordehand liggende stap om naar een begrijpelijk medium te zoeken in de kunst: striptekeningen. Middels simpele striptekeningen wordt de essentie van de wetenschap inzichtelijk. De striptekeningen bestaan uit dikke zwarte lijnen en met name secundaire kleuren, in tegenstelling tot de primaire kleuren van Roy Lichtenstein; “Lichtenstein in een ander perspectief”.De auteur

Baukje van den Heuvel werd op 21 juli 1981 geboren in Amsterdam als jongste dochter van Johannes Cornelis van den Heuvel en Grietje Wilhelmina de Vries. In 1999 haalde zij cum laude haar eindexamen Gymnasium Bèta diploma aan het Gemeentelijk Gymnasium in Hilversum. Direct aansluitend ging zij een jaar op wereldreis waarna zij in 2000 startte met de studie International Bussiness aan de universiteit van Maastricht. In 2001 behaalde zij haar propedeuse en startte met de studie geneeskunde, ook aan de universiteit van Maastricht. In 2005 haalde zij cum laude haar doctoraalexamen. Tijdens de coschappen werd snel duidelijk dat haar hart bij de chirurgie ligt. In 2007 verhuisde Baukje voor een half jaar naar Canada waar zij onder leiding van prof.dr. H.J. Bonjer startte met onderzoek naar liesbreuken aan de Dalhousie University in Halifax Canada. De basis werd gelegd voor dit proefschrift. Bij terugkomst in Nederland behaalde zij haar artsexamen en verhuisde naar Amsterdam. In september 2007 begon zij als ANIOS heelkunde in het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam. Het onderzoek naar liesbreuken werd voorgezet in het Slotervaartziekenhuis onder leiding van dr. B.J. Dwars en uiteindelijk kon in 2013 het proefschrift afgerond worden.

Op 1 juli 2008 startte zij haar opleiding tot chirurg in het Slotervaartziekenhuis Amsterdam opnieuw onder leiding van dr. B.J. Dwars. In 2012 zette zij voor drie maanden haar opleiding voort in het Sint Elisabeth Hospitaal in Willemstad Curaçao, opleider dr. P.R. Fa-Si-Oen. Sinds 1 juli 2012 werkt zij in het VU medisch centrum in Amsterdam en startte zij haar differentiatie Gastro-Enterologie/ Oncologie, afdelingshoofd prof. H.J. Bonjer en opleider dr van der Peet. Haar aandachtsgebieden zijn met name laparoscopische colorectale chirurgie, buikwandchirurgie en proctologie. Zij verwacht haar opleiding tot chirurg op 1 juli 2014 af te ronden.